Over Winnie Fokker

 

De liefde voor de kunst is Winnie van huis uit meegegeven. De basis van haar huidige werk werd gelegd door de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren.

 

Haar werk als beeldend kunstenaar, bestaat uit beelden en portretten welke uiteindelijk in bronszijn gegoten. Haar stijl is figuratief en heeft soms historische kenmerken. Daarbij is de mens haar voornaamste uitgangspunt.

 

Aan de totstandkoming van haar huidige werk zijn in het verleden vele studies in klei voorafgegaan. Tegenwoordig werkt zij in was. De was wordt aangebracht op een armatuur. Werkend van binnen naar buiten is een zoektocht naar de juiste vormen en zeer belangrijk en beeldbepalend. De vorm wordt net zo lang bewerkt tot het in grote lijnen uitstraalt wat haar voor ogen staat. Daarna volgt het tijdrovende aanbrengen van de, vaak vele, verfijnde details.

 

Het is voor Winnie een uitdaging om datgene vorm te geven wat de mens drijft en bezielt. De emoties, omstandigheden en cultuur zijn onderwerpen die centraal staan in haar werk. De inspiratie van buitenaf komt deels door het werk van oude maar ook hedendaagse kunstenaars. Het kan een detail zijn van een schilderij of een foto. Dit alles maakt dat zij sterk visueel is ingesteld. De drang om telkens een nieuw beeld te maken is een onderdeel van haar passie.